דילוג לתוכן המרכזי
Skip to Main Footer
בקריאה סגנונות עיצוב – 4 סגנונות עיצוב למטבח
לכל המאמרים
הבא
הקודם

סגנונות עיצוב – 4 סגנונות עיצוב למטבח

15/12/2021
8 דקות קריאה

היו אלו הצרפתים שטבעו את המשפט ״אבוקת האהבה נדלקת במטבח״, כדי להבין איך הדבר הזה מתקיים במציאות אנחנו פוגשים ארבעה אדריכלים שונים שעבדו עם ארבע משפחות שונות, ארבעה סיפורים שונים, שמונה משלחי יד שונים, סדרי עדיפויות בחיים ובעיקר במטבח שלהם.

מטבח ושולחן מעוצב שחור

כל אדריכל בוחר סגנון עבור המטבח של המשפחה, למה דווקא מטבח? למעשה המטבח הוא החדר בו המשפחה נפגשת רוב שעות היום, בבוקר לפני שכל אחד הולך לדרכו, בצהריים אם מתאפשר לאחר הלימודים ובערב סביב ארוחת הערב והזמן הפנוי שלאחר העבודה והמסגרות של הילדים.  ברוב המקרים, אם אנחנו כבר יודעים להגיד איזה סגנון מועדף עלינו, מאוד קשה לנו להסביר למה ואיך היינו מאפיינים את אותו סגנון, כלומר איך אותו סגנון יבוא לידי ביטוי. המפגש עם האדריכלים מבהיר לנו היטב את מאפייני הסגנונות המועדפים עלינו.

סגנון מודרני – ליעד יוסף

״אנשים רבים בארץ מחפשים את אלמנט הנוחות כשהם מעצבים בית״ מספר ליעד, ״בשונה מבתים אירופאיים או אמריקאיים מסורתיים. לישראלים יש שגרה מטורפת של עבודה, לחץ שהעוצמה במיוחד בתקופת הסגרים כתוצאה מקורונה, כך שהם מחפשים להגיע הביתה ולהירגע.״

״מי שמחפש לעצב בית בסגנון מודרני למעשה מחפש גם חיים יותר קלים מבחינה פרקטית ומקיים אורח חיים די פרגמטי.״ ליעד משתמש במה שמאפיין עיצוב מודרני: קווים נקיים, מינימליסטיים, קווים ״פשוטים״ שהם גם מאוד עשירים. ״במטבח הזה לקחנו את דגם 5810 , משטח שחור מט, שלצידו תיעשה הדגשה של חומרים חמים יותר, כמו עץ, בשל הבקשה שהמטבח יהיה משפחתי.״

״היתרון האדיר במשטחים של אבן קיסר זה שיש הרבה צבעים, מרקמים ואפשרויות. בעיצוב הזה חיפשנו חומר טיפה מרחף וקליל למרות שהוא שחור לחלוטין. זהו בית פעיל, בית שמבשל, בית חי, רציתי חומר שיחזיק מעמד לאורך שנים וגם שיהיה אמין.״ 

המטבח המודרני נתון לפרשנות לעתים קרובות ועלול להיות מובן ככיוון עיצובי אופנתי וטרנדי, אך לא כך הדבר. חשוב יותר להתאים את הסגנון העיצובי לטעם האישי ולצרכים הפרקטיים עליהם אמור הבית לענות מאשר להתבלבל לשגעונות חולפים וטרנדים כאלו ואחרים. סגנון מודרני אמיתי הוא זה שמייצר תחושה של על זמניות, נראות מרשימה ומינימליסטית אך לא ריקה מדי ואווירה שלווה ורוגעת. הגוונים הם ניטרליים אך לא מנוכרים, המטרה היא לשרת את בני הבית במשך שנים רבות. 

לסגנון המודרני ארבעה עקרונות מרכזיים: 

  1. שמירה על קו עיצובי נקי – הימנעות מהעמסה של פריטים, שמירה על ניקיון ויזואלי ומרחב פתוח ומואר, בחירת פריטים מועטים ואיכותיים וארגון מושכל של החלל.
  2. שילוב חומרים שונים – ניתן לדוגמא לשלב רצפה במראה טבעי דווקא בחלל מודרני ובכך להפוך אותו לעשיר וחם.
  3. שילוב צבעים נייטרלי או מנוגד – חשוב ליצור חלל שהוא ביתי ונעים ולהוסיף חומרים חמים שיאזנו את הקו הנקי השולט.
  4. שימוש בתאורה מודרנית – העיצוב המודרני כולל לרוב שימוש בגופי תאורה חדשניים וחסכוניים, שקועים או צמודי קיר ותקרה שמתמזגים בחלל המטבח ומדגישים את הפונקציות המרכזיות בו.

סגנון כפרי: שירה מוסקל והדס רוט

״מטבח בסגנון כפרי זה מטבח חם, פתוח ומארח, מטבח אוורירי וחופשי, לא רשמי. כשאנחנו מדברים כפרי ישר אנחנו נזרקים לפרובנס – לארונות עץ בגימור גס, בצבעים פסטלים ירוקים או כחולים שעל אף שמדובר בצבעים קרים, הנ״ל מייצרים דווקא תחושה חמימה.״ 

מוסקל ורוט בחרו להשתמש בדגם  Airy Concrete 4044  ״המשטח שנבחר, אפור-בטוני, דגם מקולקצית מטרופוליטן המעניק תחושה של חומר טבעי, לא מנוכר ולמרות שהיא שייכת לקולקציה האורבנית, הטקסטורה שלה מתאימה גם לאלו שרוצים מטבח כפרי.״

״למשפחה איתה עבדנו היתה חשובה מאוד הפרקטיקה, שכן יש שלושה ילדים קטנים בבית והם מאוד אוהבים לארח. פרקטיקה ברמת התחזוקה, שלא ישארו סימנים על המשטח, גם אם יש עליו כמה פירורים הם לא הופכים להיות לא נעימים לעין, אפשר יהיה לעבוד עליו.״

העיצוב הכפרי מציע ספקטרום רחב של סגנונות, החל מעיצוב כפרי קלאסי וכלה ב“וייב” כפרי מודרני. תחושת הכפריות החמימה והביתית מושגת בעיקר ע״י שימוש בגוונים חמימים, טבעיים ובהירים ובאמצעות שילוב עדין של חומרים טבעיים בעיצוב עצמו.

כך למשל, ניתן לכלול בעיצוב המטבח רצפת פרקט, ריצוף וחיפוי קירות. במטבח, מקום של כבוד בעיצוב פנים הכפרי. עם זאת, חשוב לשמור על איזון והרמוניה בין החומרים ולהימנע מעומס עיצובי.

לסגנון הכפרי מספר עקרונות מרכזיים: 

  1. שילוב של אלמנטים כפריים, בעיצוב כפרי ניתן ורצוי לכלול אלמנטים שונים המדגישים את האווירה הביתית החמימה, כמו קיר לבנים בגוונים חמימים, רצפת פרקט, שולחן אוכל וכסאות מעץ ועוד.
  2. קשת גוונים בהירים ומוארים, לצד צבעים חמימים יותר, לרבות בז’, שמנת, חומים בהירים, גווני אדמה  ועוד. ניתן לעצב בית בסגנון כפרי קליל גם בגווני אפור וכך ליצור חלל מעניין ולא כבד במראה שלו.
  3. בחירת חומרים טבעיים, ישנן אפשרויות רבות ויצירתיות לשילוב חומרים טבעיים בעיצוב הבית הכפרי : פרקט עץ, חיפויי אבן, רהיטי עץ, סלסלות קש, בדים ארוגים גס או בגוונים טבעיים. בהחלטה האם להשתמש בחומרים מסוימים יש לקחת בחשבון את אופי החיים בבית וגם העדפות עיצוביות כמובן.
  4. ניתן לחלק את התאורה בבית או בדירה לשני סוגים שונים של גופים: התאורה הכללית, תאורה שאין לה נוכחות עיצובית, ניטרלית ומשתלבת בקירות המבנה. תאורה דקורטיבית, ממוקמת באזורים בהם מעוניינים בהדגשה עיצובית של גוף התאורה כגון פינת האוכל או המטבח. 

סגנון תעשייתי אורבני: אושיר אסבן

הבית עליו עבד אושיר הינו בית פרטי בכפר הס, ״בעלת הבית היא קונדיטורית אלופה והיה לה חשוב גם יפה וגם אופה – מטבח גדול ומרשים בסגנון אורבני-תעשייתי,״ מספר אושיר, ״הרבה קווים תעשייתיים, מעט מחוספסים, בגימור מבריק או מט, ללא הדפסים או מרקמים תוך שילוב של אלמנטים מנירוסטה. מה שהיה לה הכי חשוב זה משטח עבודה נוח, איכותי ועמיד. לכן בחרתי במשטח שמזכיר קצת גבינה כחולה. הוא לדעתי מנצח, יש להם שבעה או שמונה מטר אורך של מטבח, והדרישה היתה לדגם איכותי שיכול לשרוד הרבה. כמובן שגם האחריות לכל החיים של אבן קיסר עוזרת פה. בגלל שהדגם נראה טוב הוא הפך גם לרהיט לפינת האוכל.״

אחד המאפיינים העיקריים של הסגנון התעשייתי מתבטא בחללים רחבים השואבים את השראתם מלופטים רחבי ידיים בערים גדולות כמו ניו-יורק, ברלין, פריז ולונדון. חללים אשר שימשו בעבר כבתי מלאכה או מפעלים שהוסבו לדירות מגורים, תוך הותרת מערכות המבנה כשהן חשופות והצגה לראווה של שלד המבנה – כחלק מהאמירה העיצובית האורבנית. 

אלמנט נוסף המאפיין חללים בעיצוב התעשייתי הוא השימוש בלבני בריקים לחיפוי קירות. מומלץ להשתמש בגוונים חמים כדי ליצור ניגוד משלים למאפיינים העיצוב הקרים יותר, כדוגמת בטון או טיח חשופים, קשת של גווני אפור שונים, רצפת בטון מוחלקת או אריחי גרניט פורצלן אפורים וגדולים.

המאפיינים המרכזיים של הסגנון התעשייתי אורבני:

  1. חשיפת המערכת והמבנה, בעיצוב האורבני ישנו היגיון של נראות והיעדר הסתרה, לגבי חלקי המבנה או הפריטים השונים בחלל הביתי המבטא כנות ואותנטיות, כאשר ניתן להבחין בחלקים האמיתיים המרכיבים רהיט או קיר, במינון הנכון וההרמוני, כמובן. 
  2. בחירת גוונים נכונה לצבעים יש משמעות רבה ובסגנון האורבני מרבים להשתמש בגווני אפור שונים, לצד צבעים בהירים שמאזנים אותם ומכניסים קלילות לחלל.
  3. ייחודו של הסגנון האורבני בא לידי ביטוי בשילוב חומרים תעשייתיים כגון בטון, נירוסטה, מתכות שונות וזכוכית, פריטי הריהוט והעיצוב, באופן המדגיש חומריות דומיננטית עירונית ופונקציונאלית.
  4. תאורה במראה חדשני ומתכתי, בחירת גופי תאורה מודרניים, חדשניים ומתכתיים כמו ספוטים, זרקורים, גופים שקועים בתקרה ובקירות. אור בעוצמה מספקת שמאפשר חלל בהיר ומואר בכל שעות היממה.
  5. סולידיות ורכות, חשוב לאזן בין הסולידיות האפורה-מתכתית המאפיינת את העיצוב התעשייתי, לבין רכות מזמינה שנחוצה בכל בית, וזאת על מנת לאפשר חמימות נעימה לצד שיק עירוני מחוספס.

סגנון אקלקטי: ליאת הדס

אדריכלית הפנים ליאת הדס תכננה ועיצבה בית לזוג צעיר עם פעוטה. ״הם ביקשו בית שמכל מקום בו תהיה גישה לגינה, במיוחד מהלב של הבית – המטבח.״ מספרת ליאת, ״אזור המטבח תוכנן בשילוב של אלמנטים שונים שנותנים לו מראה ייחודי ואקלקטי, ע”י חיבור בין נגרות בנויה, ארון וינטיג’ מעץ למשקאות וויטרינת ברזל לכלים. אלו מעניקים למטבח אופי אישי ומיוחד. אלו מעניקים למטבח אופי אישי ומיוחד.

״הסגנון המשלב בתוכו צבעים נועזים ובמקרה שלנו גם גוון בהיר ומעושן של ירוק מרווה בשילוב עץ אלון, לכן התאמתי להם משטח בטון לבן מעוטר אפור עדין בגימור מט. עיצוב הבטון בצבע ניטרלי מקנה חמימות ואנרגיה טבעית לכל חדר. ״

״סגנון אקלקטי משאיר חופש ליצור בית שיש בו תמהיל של בחירות שאינו כפוף לסגנון מסוים. אלה חיבורים בין חומרים, צבעים, דוגמאות ופריטים אהובים. האתגר הוא ליצור חלל עשיר ומגוון שלא יסבול מעומס יתר.למטבח הזה נבחר גוון בהיר ומעושן של ירוק מרווה בשילוב עץ אלון. התאמתי להם משטח בטון לבן מעוטר אפור עדין בגימור מט שמקנה לו תחושה טבעית וחמימה. ״

״ מאוד נוח לי להגיע עם הלקוחות לבית אבן קיסר בשביל להתרשם ולנסות את האפשרויות, לחדד את הויז׳ן ולתאם ציפיות ברמה המדויקת ביותר.״ 

מאפייניו המרכזיים של סגנון העיצוב האקלקטי:

  • אדריכלות ועיצוב אֶקְלֶקְטִית פירושה בעברית: “לקטני/ליקוטי” כלומר: “אספני” – אוסף של סגנונות יחדיו. היא שואלת מתרבויות שונות ומסגנונות שונים, ומשלבת אותם. מקורה ופרושה לבחור.  (eklektos) מהשפה היוונית
  • ניגודיות משלימה, בעיצוב אקלקטי ניתן ורצוי לכלול אלמנטים עיצוביים מנוגדים זה לזה שמשתלבים יפה ביחד, צבעים היוצרים קונטרסט והשלמה, מלאות ושפע יחד עם מינימליזם ופשטות נעימה.
  • הסגנון האקלקטי מאפשר לשלב פריטים אהובים ואוספים שנצברו במהלך השנים או לחלופין אוצרות של פריטים. שילוב שמעניק לחלל אופי ומחזק את הייחודיות של הבית. כאן הבחירות יצרו מטבח אישי ומלא אווירה.

חשוב לזכור שלכל משפחה סגנון חיים, הרגלים וצרכים שונים. בסופו של דבר הם אלו שמובילים את התכנון והעיצוב של המטבח.

המטבח שלנו אומר עלינו איזו משפחה אנחנו, משפחה של בשלנים בה כל אחד יוצא להרפתקת בישול בזמנו הפנוי, או משפחה קרייריסטית עם מעט זמן לבשל, כזאת שמעדיפה להזמין אוכל כדי לחסוך זמן, מהר מאוד ניתן להבין שמטבח הוא לא דבר אחד והוא חייב שיהיה לו את האופי של מי שחי בו, עם הצבעים והצרכים שלו.

בזכות שאלת המתח האדירה של ארכיטקטורה ועיצוב פנים – כיצד ניתן לייצר חיים באמצעות הדומם? קורה הקסם האדריכלי הזה. היכולת לשמור על האיזון של חומרים אל מול תנאי שטח והצרכים לשמם החל כל הפרויקט, לקעקע את החיים בין כותלי הבית.